Welke digitale piano kopen? Top 9 beste digitale piano’s.

welke piano of keyboard kopen

Ben je een beginnende of (meer) gevorderde pianist en wil je een nieuwe piano aanschaffen? Lees dan zeker verder, want in dit artikel geef ik je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken bij de aankoop van een nieuwe piano.

Voor diegenen die een keyboard/digitale piano zonder ingebouwde luidsprekers hebben (of willen aanschaffen), geef ik bovendien ook nog advies over studio monitoren (externe luidsprekers met versterking).

Akoestische piano of digitale piano?

De eerste vraag die zich aandient als je een nieuwe piano wilt kopen is: heb ik een akoestische piano of juist een digitale piano nodig?

En eerlijk gezegd: voor beide opties valt wat te zeggen. Het hangt namelijk helemaal van jouw eigen situatie af. Er zijn voor- en nadelen voor zowel akoestische piano’s als digitale piano's. Ik zal dus deze voor- en nadelen hieronder gewoon weergeven, zodat je zelf een afweging kan maken wat voor jou het beste is:

Ga voor een akoestische piano als:

 1. Je genoeg geld hebt om er een aan te schaffen.
 2. Je genoeg plaats hebt in huis (zeker als je een vleugel overweegt).
 3. Het geen overlast voor buren of huisgenoten oplevert.
 4. Je geen andere soorten geluiden nodig hebt dan alleen piano-geluid.
 5. Je deze niet nodig hebt voor optredens.

Een akoestische piano is natuurlijk ook de optie die je verkiest als je voor het echte authentieke piano-geluid wilt gaan en als je de echte piano-feeling onder je vingers wilt hebben bij het bespelen van het klavier.

Er zijn echter genoeg redenen aan te voeren om eerder voor een digitale piano te gaan in plaats van een akoestische piano:

 1. Een digitale piano is niet zo duur als een akoestische piano.
 2. Je bent een beginnende pianospeler.
 3. Je hebt geen plaats voor een akoestische piano.
 4. Het is een heel gedoe (en bovendien duur) om je akoestische piano 2 keer per jaar te laten stemmen.
 5. Je wilt met een koptelefoon kunnen spelen (om niet anderen te storen).
 6. Je wilt meer soorten geluiden dan alleen maar piano-geluid.
 7. Je wilt je digitale piano ook gebruiken voor optredens.
 8. Je wilt je piano met de computer kunnen verbinden (bijvoorbeeld om liedjes te componeren met behulp van een digitaal audio workstation (DAW) op de computer).

Tegenwoordig is het zo dat goede digitale piano’s piano-geluiden kunnen produceren die heel dicht bij die van een echte piano komen. Bovendien kunnen deze met speciale technieken je een gevoel geven alsof je op een echte piano speelt (zie verderop).

Als geld het enige probleem is, zou je ook een tweedehands akoestische piano kunnen overwegen, Houd er echter wel rekening mee dat deze 2 keer per jaar gestemd moet worden, wat ook een vrij dure aangelegenheid is (minimaal 100 € per jaar).

Als je een nieuwe akoestische piano wilt kopen, dan kan je plaatselijke pianohandelaar je over het algemeen goed adviseren.

Kies je echter voor een digitale piano, dan vind je in dit artikel alle informatie om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

In de volgende tabel zet ik nog even alle voor-en nadelen van akoestische piano's danwel digitale piano’s/keyboards op een rijtje:


Voordelen

Nadelen

Akoestische piano

- het heeft het enige echte pianogeluid
- het heeft het enige echte pianogevoel

- duur
- groot en zwaar
- geen mogelijkheid om heel zacht te spelen (geen koptelefoon)
- moet 1-2 keer per jaar gestemd worden

Digitale piano

- minder duur
- makkelijk te transporteren
- veel soorten geluiden (niet alleen maar pianogeluid)
- hoeft niet te worden gestemd
- je kunt op eld gewenst volume spelen
- je kunt met een koptelefoon spelen
- je kan het met een computer verbinden

- niet precies het echte pianogeluid zoals bij een akoestische piano
- niet precies het echte pianogevoel zoals bij een akoestische piano

Hoe imiteren digitale piano’s/keyboards een echte piano?

In een akoestische piano is elke toets via een hefboom-mechaniek verbonden met een hamertje dat 1, 2 of 3 snaren aanslaat als de toets bespeeld wordt.

 Dit hefboom-mechaniek zorgt voor een natuurlijke weerstand bij het aanslaan van een toets die zorgt voor het typerende ‘akoestische-piano-gevoel’.


Waar de betere digitale piano's systemen hebben om dit ‘akoestische-piano-gevoel’ na te bootsen, hebben goedkope keyboards en de meeste synthesizers dit niet: je voelt dan totaal geen weerstand als je een toets bespeelt.

Digitale piano's maken gebruik van zogenaamde “(semi) gewogen toetsen en/of (graded) hammer action” om je een zo goed mogelijk piano-gevoel te geven.

Semi gewogen toetsen

Semi gewogen toetsen vind je voornamelijk op goedkope instap-modellen.

De weerstand die je voelt tijdens het aanslaan van een toets komt door een veersysteem en gewichtjes.

Een digitale piano met semi gewogen toetsen is misschien dan wel genoeg voor beginnende pianospelers, maar meer gevorderde pianospelers zullen er minder mee gebaat zijn, omdat bijvoorbeeld snelle herhalingen van een noot niet goed uit te voeren zijn met dergelijke toetsen.

Een beginnende pianist met een beperkt budget zou dus eventueel voor een digitale piano met semi gewogen toetsen kunnen kiezen.


Gewogen toetsen

Gewogen toetsen werken op dezelfde manier als semi gewogen toetsen, alleen voel je meer weerstand en moet je dus iets meer kracht gebruiken bij het aanslaan van de toetsen, waardoor een digitale piano met gewogen toetsen iets meer het gevoel van een akoestische piano benadert dan een digitale piano met semi gewogen toetsen.

Toch biedt een digitale piano met gewogen toetsen nog steeds niet hetzelfde gevoel als een akoestische piano. Dat komt omdat in een akoestische piano hamertjes zitten. In een akoestische piano voel je de hamertjes op een neer gaan terwijl je speelt.


Hammer action

Een digitale piano met hammer action komt al veel dichter in de buurt van een akoestische piano, omdat zo’n soort digitale piano ook echt hamertjes heeft, net zoals een akoestische piano.

Die hamertjes zitten er dus niet om geluid te produceren (want dat wordt in een digitale piano natuurlijk elektronisch gedaan), maar alleen om het akoestische piano-gevoel zo goed mogelijk na te bootsen.

Zo’n mechaniek weegt natuurlijk wel wat en daarom zijn digitale piano’s met hammer action over het algemeen zwaarder dan piano’s met alleen maar (semi) gewogen toetsen.


Graded hammer action

In een digitale piano met graded hammer action zitten ook hamertjes. Het verschil zit hem er nu in dat de aanslag bij de lage toetsen zwaarder is dan bij de hoge toetsen.

In een akoestische piano is dat namelijk ook zo: omdat de hamertjes in een akoestische piano op dikkere snaren moeten slaan voor de lage tonen, zijn de hamertjes zwaarder dan die voor de hoge tonen.

Digitale piano’s met (graded) hammer action zijn over het algemeen wel duurder dan piano’s met alleen maar (semi) gewogen toetsen.


Ongewogen vs. Gewogen vs. Hammer Action

Ik raad (beginnende) pianospelers aan minimaal een digitale piano met semi gewogen toetsen te nemen, maar beter is natuurlijk gewogen (met liefst ook hammer action). En het beste is natuurlijk graded hammer action.

Hieronder nog een overzichtje van de voor- en nadelen van elk systeem:     

                                

Soort toetsen:

Voordelen

Nadelen

(semi) gewogen

Licht (makkelijk te vervoeren voor bv. optredens).

Goedkoper.

Eenmaal gewend aan (semi) gewogen toetsen is het moeilijker daarna op een akoestische piano of op een digitale piano met (graded) hammer action te spelen

gewogen met (graded) hammer action

Benadert heel goed het akoestische piano-gevoel.

Ook voor meer ervaren pianospelers.

Duurder.

Zwaar (niet altijd even makkelijk om te vervoeren).


Aanslaggevoelig                       

Heel belangrijk is ook dat een digitale piano aanslaggevoelig is. Dat betekent dat als een toets hard wordt aangeslagen deze luider klinkt dan als dat deze zacht wordt aangeslagen. Verreweg de meeste digitale piano's zijn aanslaggevoelig, behalve misschien de heel goedkope modellen (kinder-/speelgoed piano’s).


Aftertouch

Een andere eigenschap is ‘aftertouch’. Bij aftertouch kan de druk die je op een toets uitoefent nadat deze is aangeslagen bepaalde parameters zoals vibrato, volume of iets anders aansturen.

Het aantal toetsen

Een akoestische piano beschikt over 88 toetsen.

Digitale piano’s proberen over het algemeen hun akoestische equivalenten te imiteren, dus beschikken de meeste ook over 88 toetsen. Maar andere soorten elektronische keyboards hebben niet altijd 88 toetsen. Er zijn keyboards met 49 toetsen, 61 toetsen, 73 toetsen, 76 toetsen en natuurlijk ook met 88 toetsen.

 Als je op een elektronisch keyboard piano wilt (leren) spelen, dan raad ik een minimum van 73 toetsen aan, maar persoonlijk vind ik dat je eigenlijk beter voor een keyboard met 88 toetsen kunt gaan. Behalve misschien als je veel optreedt, dan moet je je keyboard vaak transporteren en dan kan het gewicht van een keyboard met 88 toetsen je in de weg zitten, dus in dat geval zou je voor 73 of 76 toetsen kunnen kiezen.

(zie ook het artikel "Waar bevindt zich de centrale C op je piano of elektronische keyboard?" )

Welke verschillende soorten elektronische piano’s/keyboards bestaan er?

Je kunt 4 categorieën elektronische keyboards/piano's onderscheiden:

 • Digitale piano’s
 • Synthesizers
 • Workstations
 • MIDI-keyboards

Voor pianospelers is eigenlijk alleen de eerste categorie (digitale piano’s) interessant. Ik bespreek dus voornamelijk deze categorie en verschillende modellen die goed in aanmerking komen om op piano te (leren) spelen. Aan het eind van dit artikel zal ik ook nog kort ingaan op de 3 overige categorieën (synthesizers, workstations en MIDI-keyboards).

Digitale piano’s

Zoals hierboven al gezegd, zijn digitale piano's de meest voor de hand liggende optie voor pianospelers.

Digitale piano’s bieden verschillende soorten pianogeluiden aan (vleugel, staande piano, honky-tonk piano,…) alsmede orgelgeluiden, strijkers en (vintage) elektrische piano’s (zoals bijvoorbeeld Fender Rhodes).

Vergeleken met synthesizers hebben digitale piano’s misschien wel een kleiner aantal verschillende geluiden, maar de kwaliteit van de geluiden is over het algemeen wel beter. Bovendien beschikken vrijwel alle digitale piano’s wel over een vorm van gewogen toetsen, terwijl dat bij synthesizers meestal niet zo is.

Je kunt 3 soorten digitale piano’s onderscheiden:

 • Slab-piano's
 • Console piano’s
 • Stage piano’s

Een slab-piano is een losse digitale piano zonder onderstel/frame. In een slab-piano zijn luidsprekers geïntegreerd, zodat je ze niet hoeft aan te sluiten op een externe versterker met luidsprekers. Je kunt overigens ook meestal een koptelefoon aansluiten (en de luidsprekers daarbij uitschakelen), zodat je zelfs nog midden in de nacht kunt spelen zonder je buren te storen.

Vaak is het mogelijk een onderstel/frame los bij te kopen, zodat ze beginnen te lijken op console piano's (zie hieronder). Is dit niet mogelijk, dan kun je de piano op een keyboardstandaard zetten (los bij te kopen), of eventueel op een tafel (houd er dan wel rekening mee dat je op de goede hoogte moet zitten (bv. met een pianokrukje waarvan de hoogte verstelbaar is) zodat je op de juiste manier achter de piano zit.

Een sustain pedaal is los bij te kopen (soms ook meegeleverd), maar als een onderstel/frame apart verkrijgbaar is, zitten daar meestal al pedalen in verwerkt.

Een console piano is een staande digitale piano die op een houten frame is gebouwd zodat deze op een echte staande piano lijkt. Meestal zijn pedalen geïntegreerd met de piano.

Het geluid wordt door ingebouwde luidsprekers weergegeven, maar je kunt natuurlijk ook een koptelefoon aansluiten (en de luidsprekers daarbij uitschakelen), zodat je zelfs nog midden in de nacht kunt spelen zonder je buren te storen.

Je kunt over het algemeen ook je digitale piano via een direct output verbinden met een externe versterker (als je bijvoorbeeld een optreden hebt waarbij het geluidsvolume van de ingebouwde luidsprekers niet voldoende is).

Je zou best kunnen zeggen dat een console piano voor thuisgebruik een ideale keuze is.

Een stage piano biedt over het algemeen dezelfde geluiden met dezelfde geluidskwaliteit aan als een console piano, alleen heeft deze geen houten frame, waardoor een stage piano veel geschikter is om mee op te treden. Een stage piano moet daarvoor wel op een keyboardstandaard (of eventueel een tafel) gezet worden.

Pedalen zijn niet met deze soort digitale piano geïntegreerd, maar deze kunnen wel op de piano worden aangesloten en worden ook meestal wel (maar niet altijd!) met de piano meegeleverd.

Stagepiano’s hebben geen ingebouwde luidsprekers, maar die moeten met een externe versterker worden verbonden (of je kunt ook een koptelefoon aansluiten). Voor thuisgebruik is het dan aan te raden studiomonitoren aan te sluiten (meer hierover verderop in dit artikel).

Hieronder vind je de beoordelingen van de digitale piano’s in de top-9. Deze zijn onderverdeeld in 3 prijssegmenten:

 1. Tot zo’n 600 €.
 2. Van 600 € tot ongeveer 1600 €.
 3. Vanaf 1600 €.

Ben je een beginnende pianospeler, dan bevind je je zeer waarschijnlijk in de eerste categorie.

Als je al een tijdje pianospeelt, maar je hebt nog steeds je eerste beginnerspiano en je zoekt toch iets beters, dan vind je naar alle waarschijnlijkheid wel iets in de tweede categorie.

Geavanceerde en professionele pianospelers hebben het meest baat bij een digitale piano uit de derde categorie.

Zoals al eerder gezegd hebben sommige digitale piano’s (zeker die in de hoogste prijscategorie) geen ingebouwde luidsprekers. Ik zal daarom na de bespreking van de top-9 digitale piano’s ook aanbevelingen doen voor studiomonitoren (studio luidsprekers met ingebouwde versterker).


Top-9 digitale piano’s/keyboards


Eerste prijssegment: tot ongeveer 600 €


Fazley DP-250

Fazley is het huismerk van muziekwinkel Bax-music en is misschien wel een minder bekend merk, maar levert prima digitale piano’s met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

De Fazley DP-250 is daarmee een geweldige piano voor beginners die een 88 toetsen hammer action-piano met wel 200 verschillende geluiden voor een wel heel aantrekkelijke prijs in hun bezit kunnen krijgen.

De DP-250 is een slab-piano, wat betekent dat het een losse piano is zonder onderstel, maar wel met ingebouwde luidsprekers. Een onderstel is overigens wel los bij te kopen.

De DP-250 is 128-stemmig polyfoon, wat betekent dat je 128 tonen tegelijkertijd kunt laten horen. Dat lijkt vreemd, omdat je maar met maximaal 10 vingers tegelijk je instrument kunt bespelen, maar als je je digitale piano via MIDI met een computer verbindt (en dat kan bij de DP-250), dan kun je je piano zo wél verschillende instrumenten tegelijk laten spelen. Bovendien is het handig als je gebruik maakt van je sustain pedaal, want daarmee kom je al snel op veel meer tonen uit dan 10 tegelijk (zelfs met maar 1 soort pianogeluid).

De DP-250 beschikt over 2 geïntegreerde luidsprekers van 15 W en weegt 13,5 kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt 16 februari 2024):Roland FP-10

De FP-10 is het instapmodel van Roland, die maar een klein beetje duurder is dan de Fazley DP-250, maar waarbij je wel een digitale piano hebt van een gerenommeerd merk.

De FP-10 is een slab-piano (losse piano zonder onderstel, met ingebouwde luidsprekers), maar een onderstel is wel los verkrijgbaar.

De FP-10 beschikt over 88 hammer action-toetsen, is 96-stemmig polyfoon en heeft 15 verschillende geluiden aan boord.

De Roland FP-10 beschikt over 2 geïntegreerde luidsprekers van 6 W en weegt 12,6 kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt 16 februari 2024):Yamaha P-145

De Yamaha P-145 (Yamaha is ook een heel gereommeerd merk als het gaat om digitale piano’s) is een uitstekende digitale piano voor de beginnende pianospeler.

De P-145 is 64-stemmig polyfoon en heeft 88 gewogen toetsen.

De piano heeft 10 geluiden: 2 vleugels, 2 elektronische piano’s, 2 orgels, strijkers, klavecimbel, accordeon en een Chinese dwarsfluit en is via een USB MIDI-aansluiting met een computer te verbinden.

De P-145 is net als de bovenstaande 2 digitale piano’s een slab-piano, waarvoor ook apart een onderstel verkrijgbaar is.

 De P-145 beschikt over 2 geïntegreerde 7W luidsprekers en weegt 11,1 kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt 16 februari 2024):De Fazley DP-250, Roland FP-10 en Yamaha P-145 met elkaar vergeleken

Fazley DP-250

Roland FP-10

Yamaha P-145

Hoogte (cm)

12,0

14,0

12,9

Breedte (cm)

127,0

128,4

132,6

Diepte (cm)

32,5

25,8

26,8

Gewicht (kg)

13,5

12,6

11,1

USB-poort

Ja

Ja

Ja

Aantal toetsen

88

88

88

Ingebouwde luidsprekers

Ja, 2x15 W

Ja, 2x6W

Ja, 2x7 W

Ingebouwde metronoom

Ja

Ja

Ja

Jezelf opnemen

Ja

Nee

Nee

Aantal geluiden

200

15

10

Aanslaggevoelig

Ja

Ja

Ja

Polyfonie

128

96

64

Soort toetsen

Hammer action

Hammer action

Gewogen

Aantal koptelefoon-aansluitingen

2

1

1Tweede prijssegment: van 600 € tot ongeveer 1600 €Roland FP30X

De Roland FP30X, de goedkoopste piano uit dit prijssegment, biedt voor een relatief bescheiden budget een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

Roland’s SuperNATURAL-engine zorgt voor zeer realistische pianoklanken, en dat gecombineerd met het speelgevoel van een vleugelklavier (met 88 hammer action toetsen) lijkt het wel of je op een echte akoestische piano speelt.

De FP30X beschikt over 12 pianoklanken, 20 elektrische pianoklanken en 24 andere klanken en heeft een polyfonie van 256.

De FP-30X is een slab-piano (losse piano zonder onderstel, met ingebouwde luidsprekers), maar een onderstel is wel los verkrijgbaar.

De FP-30X heeft 2 ingebouwde luidsprekers van ieder 11W en weegt 14,8kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt 16 februari 2024):

Casio PX870

Voor een beginner gaat deze digitale piano misschien wel over zijn budget, maar een iets geavanceerdere speler zal zeker zijn geluiden en functionaliteit kunnen waarderen.

De PX870 heeft 19 verschillende geluiden: vleugels, elektronische piano’s, klavecimbel, strijkers, orgels en een bas.

De functie “hall simulator” laat de piano klinken alsof je in een concertzaal zit te spelen.

De piano heeft 88 hammer actiontoetsen en een polyfonie van 256 noten.

Met de ingebouwde opnamefunctie kun je jezelf opnemen en weer afspelen en een USB aansluiting zorgt voor een eventuele verbinding met de computer.

De PX870 beschiktover een duet mode, waardoor je samen met iemand anders kan spelen door het klavier in tweeën te delen.

De PX870 heeft 4 ingebouwde krachtige luidsprekers waarmee je op hoog volume kunt spelen zonder dat dat afdoet aan de klankkwaliteit. Maar je kunt natuurlijk ook externe luidsprekers (studio monitoren) op de PX870 aansluiten.

De Casio PX870 is een console piano en beschikt dus over een houten frame met pedalen.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt op 16 februari 2024):Yamaha YPD145

De laatste digitale piano in dit prijssegment is de Yamaha YDP145die 10 verschillende geluiden onder de motorkap heeft: vleugels, elektrische piano’s, klavecimbel, vibrafoon, orgels en strijkers.

De YDP145heeft 88 graded hammertoetsen en heeft een polyfonie van 192.

Hij beschikt over verschillende effecten zoals reverb, chorus, delay en een equalizer.

Ook kun je met de YDP145jezelf opnemen en afspelen en je kunt hem via een USB-aansluiting met de computer verbinden.

Net zoals een echte piano, speelt de YDP145iets zwaarder in het lage bereik dan in het hoge bereik.

De duo mode deelt het klavier in tweeën (net zoals de andere Yamaha-modellen uit het eerste prijssegment), zodat je hem met zijn tweeën tegelijk kunt bespelen en de dual mode laat je 2 verschillende geluiden tegelijkertijd spelen (bijvoorbeeld piano en strijkers).

De YDP145is een console piano (dus met houten frame), heeft 2 ingebouwde luidsprekers en weegt 38 kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt op 16 februari 2024):

In de volgende tabel kun je de Roland FP-30X, de Casio PX870 en de Yamaha YDP14met elkaar vergelijken:

Roland

FP-30X

Casio PX870

Yamaha YDP145

Hoogte

15,1 cm

80,1cm

81,5 cm

Breedte

130,0cm

139,3cm

135,7 cm

Diepte

34,4cm

29,9 cm

42,2 cm

Gewicht

14,8kg

34,3 kg

38 kg

USB-poort

Ja

Ja

Ja

Koptelefoon uitgang(en)

2

2

2

Aantal toetsen

88

88

88

Ingebouwde luidsprekers

2x11W

4x20W

2x8W

Metronoom

Ja

Ja

Ja

Jezelf opnemen

Ja

Ja

Ja

Aantal geluiden

56

19

10

Aanslaggevoelig

Ja

Ja

Ja

Polyfonie

256

256

192

Soort toetsen

Hammer action

Hammer action

Graded hammer standardDerde prijssegment: vanaf ongeveer 1600 €Korg SV-2

Met de Korg SV-2 digitale piano komen we uiteindelijk in het hoogste prijssegment aan.

De piano’s in dit prijssegment zijn echt bedoeld voor de geavanceerde en professionele pianospelers en de geluiden die bij piano’s uit dit prijssegment horen zijn van professionele kwaliteit.

De Korg SV-2 is absoluut een fantastische piano voor wat betreft geluidskwaliteit en design.

De SV-2 heeft in totaal 72 verschillende geluiden verdeeld over 6 geluidenbanken met ieder 12 geluiden.

De 6 geluidenbanken zijn:

 • Elektrische piano 1 (vintage)
 • Elektrische piano 2 (verschillende)
 • Piano 1 (akoestisch)
 • Piano 2 (verschillende)
 • Clavier (clavecimbels, orgels)
 • Andere (strijkers en meer)

MIDI-aansluitingen voor verbinding met de computer zijn mogelijk met USB, maar ook met de klassieke MIDI IN/OUT-verbindingen.

De 88 gewogen hammer action toetsen samen met de zeer goede klankkwaliteit zorgen ervoor dat de SV-2 als een echte piano aanvoelt. Er is overigens ook een versie beschikbaar met 73 toetsen, dat zou een optie kunnen zijn voor diegenen die vaak optreden.

Met de Korg SV-2 heb je de mogelijkheid elk geluid met de ingebouwde equalizer en verschillende effecten en versterkermodellen te finetunen.

De standaardversie van de SV-2 heeft geen ingebouwde luidsprekers (dus je zult gebruik moeten maken van externe versterking en luidsprekers (bijvoorbeeld studio monitoren), of je moet een koptelefoon gebruiken), maar er is wel een versie met ingebouwde luidsprekers beschikbaar (de Korg SV-2S).

Aangezien het hier om een hoogwaardige piano gaat, is deze niet alleen voorzien van gewone jack-uitgangen, maar beschikt de SV-2 ook over gebalanceerde XLR-uitgangen voor een betere signaaloverdracht.

De versie zonder luidsprekers met 88 toetsen weegt 20,4 kg en de versie met 73 toetsen weegt 17,2 kg.

De versie met luidsprekers met 88 toetsen weegt 21,5 kg en de versie met 73 toetsen weegt 18,3 kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt op 16 februari 2024):Roland RD2000

De RD2000 heeft meer dan 1100 geluiden waaronder verschillende soorten vleugels, elektrische piano’s, orgels, vintage keyboard-geluiden, synthesizers… en kan worden aangevuld met geluiden die van Rolands website zijn te downloaden.

Met de vele controllers is het mogelijk elk geluid aan je eigen wensen aan te passen, en je kunt deze instellingen vervolgens opslaan zodat je deze met een druk op een knop weer tevoorschijn kunt halen.

De RD2000 beschikt over zeer uitgebreide effecten zoals equalizer, reverb, delay, tremolo, een rotary-effect voor orgelgeluiden en versterker-simulaties.

De RD2000 heeft 88 gewogen hammer action toetsen en een polyfonie van 128 tonen.

De RD2000 kan met de computer worden verbonden via USB of met een klassieke MIDI IN/OUT-aansluiting.

De RD2000 heeft geen ingebouwde luidsprekers, dus zul je of studio monitoren moeten gebruiken, of een koptelefoon.

Net zoals de SV-2 is het mogelijk de RD2000 aan te sluiten via zowel jack-aansluitingen alsook gebalanceerde XLR-aansluitingen voor betere signaaloverdracht.

De RD2000 weegt 21,7 kg.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt op 16 februari 2024):Nord Stage 4


Dit is absoluut een van de beste digitale stage piano’s die er op de markt te verkrijgen zijn.

De Stage 4 bevat 3 instrument-secties (piano, orgel en synthesizer) en een effect-sectie (reverb, delay, compressor en nog veel meer) met instelbare parameters. Met de effect-sectie kun je elk geluid helemaal naar eigen wens aanpassen.

Met behulp van MIDI IN/OUT of de USB-aansluiting, kun je de Stage 4 met de computer verbinden om bijvoorbeeld met Digital Audio Workstation (DAW) software te werken.

De Nord Stage 4 beschikt over:

2 GB-geheugen voor de piano’s.

Naadloze overgangen bij het veranderen van programma’s/geluiden (handig voor live-situaties)

Polyfonie van 120

Er zijn 3 versies van de Stage 4:

de Nord Stage 4 88 (88 gewogen hammer action toetsen, 19,6 kg)

de Nord Stage 4 73 (73 gewogen hammer action toetsen, 16,7 kg)

de Nord Stage 4 Compact (73 semi-gewogen toetsen, 10,4 kg)

De piano-sectie

De ‘piano-library’ heeft een geheugen van 2 GB en biedt een heel groot scala aan geluiden (zoals de Wurlitzer, de Fender Rhodes en meer). Bovendien is het mogelijk meer geluiden te downloaden via de website van Nord.

De orgel-sectie

De Nord Stage 4 biedt je een Hammond B3-simulatie, rotary-luidsprekersimulatie en simulaties van pijporgels, de Vox Continental en de Farfisa Compact. De Stage 4 heeft fysieke drawbars met led-weergave om je orgelgeluiden aan te passen.

De synthesizer-sectie

De synthesizer-sectie bevat de Nord Wave 2 Engine met 1 GB sample-geheugen.

De oscillator-sectie van de Stage 4 biedt verschillende oscillatietypen.


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl (bijgewerkt op 16 februari 2024):

In de volgende tabel kun je de Korg SV-2, Roland RD2000 en de Nord Stage 4 met elkaar vergelijken:

Korg

SV-2

(88/73 toetsen)

(zonder ingebouwde luidsprekers)

Korg

SV-2S

(88/73 toetsen)

(met ingebouwde luidsprekers)

Roland RD2000

Nord Stage 4

(88/73/

compact)

Hoogte

15,7 cm/

15,7 cm

15,7 cm/

15,7 cm

14 cm

12,1 cm/

12,1 cm/

10,4 cm

Breedte

135,6 cm/

114,3 cm

135,6 cm/

114,3 cm

141,2 cm

128,2 cm/

106,9 cm/

106,6 cm

Diepte

34,7 cm/

34,7 cm

34,7 cm/

34,7 cm

36,7 cm

34,9 cm/

34,9 cm/

32,2 cm

Gewicht

20,4 kg/

17,2 kg

21,5 kg/

18,3 kg

21,7 kg

19,6 kg/

16,7 kg/

10,4 kg

USB-poort

Ja

Ja

Ja

Ja

Koptelefoon uitgangen

1

1

1

1

Aantal toetsen

88/73

88/73

88

88/73/73

Ingebouwde luidsprekers

Nee

2x15W

Nee

Nee

Aantal geluiden

72

72

1100

honderden*

Aanslaggevoelig

Ja

Ja

Ja

Ja

Polyfonie

128

128

128

120

Soort toetsen

Weighted hammer action

Weighted hammer action

Hammer action

Hammer action/Hammer action/semi-weighted waterfall

*: meer geluiden kunnen worden gedownload via de website van Nord


Studio monitoren

(terug naar boven)

Als je een digitale piano zonder ingebouwde luidsprekers koopt, dan heb je externe luidsprekers met versterking nodig (of je moet genoegen nemen over een koptelefoon te spelen). Voor thuisgebruik is het dan aan te raden om studio monitoren te gebruiken. Dit zijn luidsprekers met ingebouwde versterkers die normaal gesproken in geluidsstudio’s gebruikt worden.

Houd er rekening mee dat die monitoren niet voldoende geluidsvolume produceren voor liveoptredens, ze zijn voor thuisgebruik (of in de geluidsstudio).

Ik heb hieronder een keuze gemaakt van 2 goede en betaalbare studio monitors die perfect geschikt zijn voor digitale piano’s:

PRESONUS ERIS E4.5

Betaalbare solide monitors met een goed geluid.
De linker luidspreker dient als versterker voor beide luidsprekers.
2x25 W class AB versterker.
Frequentierespons: 70 Hz - 20 kHz
100 dB max peak SPL
Ingangen:
- Ongebalanceerde stereo mini-jack 3,5 mm
- Ongebalanceerde RCA
- Gebalanceerde ¼ “ TRS
Afmetingen: 180mm x 163 mm x 241 mm
Gewicht: 5,9 kg

Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl:

(bijgewerkt op 3 februari 2024)

Prijs is voor 2 stuks, dus voor stereo!

KRK RP5 G4

Iets duurder dan de PreSonus, maar wel met een betere geluidskwaliteit.
Elke luidspreker bezit zijn eigen ingebouwde versterker.
2x55W class AB versterker
Frequentierespons: 43 Hz-40 kHz
104 dB max peak SPL
Ingangen :
- Gebalanceerde ¼ “ TRS
- Gebalanceerde XLR
Afmetingen: 258 mm x 190 mm x 241 mm
Gewicht: 4,9 kg


Bekijk prijs en beoordelingen op bax-shop.nl:

(bijgewerkt op 16 februari 2024)

LET OP! Prijs is per stuk, voor stereo heb je 2 stuks nodig!

Synthesizers

Synthesizers zijn elektronische instrumenten die elektrische signalen produceren en combineren die voor het definitieve geluid zorgen. Vroeger waren synthesizers analoge instrumenten die de uitgangen van verschillende analoge oscillators combineerden tot een uiteindelijk geluid.

Op die manier werden geheel nieuwe geluiden gecreëerd die volledig anders waren dan die van oorspronkelijke muziekinstrumenten zoals de piano, orgel of om het eender welk ander instrument.

Tegenwoordig worden digitale synthesizers gebruikt die de oude analoge synthesizers met grote precisie kunnen nabootsen. Bovendien bieden huidige synthesizers vaak geluidssamples van piano’s, orgels, strijkers en meer aan.

Meestal worden synthesizers bespeeld met een geïntegreerd klavier, maar je kunt ze ook besturen via MIDI of USB met een sequencer zoals een MIDI-keyboard, wind controllers, elektronische drums, een gitaarsynthesizer, enzovoort.

Je kunt zelfs een synthesizer zonder klavier hebben in de vorm van een geluidenmodule. In dat geval heb je dus een MIDI-keyboard of een van de andere hierboven genoemde controllers nodig.

Als je piano wilt leren spelen, is een synthesizer zeker niet je eerste keuze! Een synthesizer is eerder voor diegenen die graag experimenteren met verschillende geluiden, om die vervolgens in een band of in een (home) studio te gebruiken.

Workstations/Arranger

Een workstation is een synthesizer met heel veel geluiden aan boord, gecombineerd met een sequencer.

Je zou een workstation kunnen zien als een synthesizer met een ingebouwde volledige opnamestudio.

Met de ingebouwde opnamestudio kun je een hele band creëren: je schrijft de drum-, bas-, gitaar- en pianopartijen uit en de workstation speelt alle instrumenten tegelijk af en je kunt dus je eigen creatie afluisteren terwijl die door een volledige band gespeeld wordt.

Je kunt er zelfs audio over opnemen, dus je kunt zang of akoestische instrumenten toevoegen.

Workstations beschikken gewoonlijk over een interne harde schijf om je producties op te nemen en worden ook vaak geleverd met een CD-brander om je werk direct op een CD te kunnen branden.

Een workstation kun je dus gebruiken voor het componeren, opnemen en uitbrengen van muziek.

Merk op dat je precies hetzelfde kunt bereiken door een gewone synthesizer, een digitale piano of een MIDI-keyboard via een MIDI- of USB-aansluiting op een computer aan te sluiten. Tezamen met sequencing software (ook DAW-software genoemd (Digital Audio Software)) die op de computer geïnstalleerd is, heb je precies dezelfde functionaliteit als met een workstation.

Een arranger is een soort workstation die een hele band voor jou creëert. Je voert eenvoudig een akkoordenschema en een stijl (rock, jazz…) in en je kunt vervolgens erover meespelen. Dit is een ideale situatie voor one-man bands die een hele band nodig hebben om ze te begeleiden.

MIDI-keyboards

Een MIDI-keyboard produceert van zichzelf helemaal geen geluid. Ze worden gebruikt om apparaten die geluid produceren (zoals synthesizers, digitale piano’s, workstations, computers met software synthesizers en/of DAW-software en geluidenmodules die geen ingebouwd klavier hebben) aan te sturen.

De gegevensoverdracht van MIDI-keyboard naar het apparaat dat geluid produceert, gebeurt via een MIDI- of USB-verbinding.

Als je bijvoorbeeld een goede geluidenmodule hebt, of je wilt een software synthesizer gebruiken, dan is een MIDI-keyboard een prima optie.

De betere MIDI-keyboards hebben ook gewogen toetsen.

Weet dat de meeste digitale piano’s, synthesizers en workstations ook gewoon als MIDI-keyboard kunnen fungeren. In dat geval gebruik je dus niet de interne geluiden van je keyboard, maar die van een externe geluidsbron zoals een geluidenmodule, een software synthesizer of een ander keyboard of digitale piano.

Belangrijke accessoires

Pianokruk

Kies een goede pianokruk die verstelbaar is in hoogte.

Sustainpedaal

Als het sustainpedaal wordt ingedrukt, dan zal iedere noot die op de piano gespeeld wordt doorklinken totdat deze op een natuurlijke wijze uitsterft of totdat het sustainpedaal wordt losgelaten (let op: sommige orgelgeluiden sterven nooit uit, maar blijven altijd doorklinken zolang de toets of het sustainpedaal ingedrukt blijft).

Metronoom

Een metronoom produceert klikken op regelmatige tijdsintervallen. Je kunt het aantal ‘beats (klikken) per minut (bpm) instellen.

Je hebt een metronoom zeker nodig om te oefenen op de piano. Het zorgt ervoor dat je een regelmatig ritme aanhoudt, dat je niet versnelt of vertraagt.

Tegenwoordig heb je digitale metronomen die een digitaal klikje of bliepje produceren. Ze zijn over het algemeen niet duur, maar eerlijk gezegd kun je gewoon een gratis metronoom downloaden op je telefoon die prima geschikt is.

De meeste digitale piano's uit het eerste prijssegment en een enkele digitale piano uit het tweede prijssegment hebben al een ingebouwde metronoom aan boord.

Koptelefoon

Met een koptelefoon kun je ook ’s nachts op je digitale piano spelen zonder je buren te storen.

Muziekstandaard

Je hebt een muziekstandaard nodig om je bladmuziek of lead sheets op te kunnen zetten. Op sommige keyboards zit er al een, maar zo niet: don’t worry, be happy, ze zijn niet zo heel duur.

Keyboardstandaard

Je kunt je keyboard/digitale piano natuurlijk op een tafel(tje) zetten, maar je tafel(tje) zal waarschijnlijk niet de ideale hoogte hebben. Het is natuurlijk beter om een keyboardstandaard te hebben (die in hoogte verstelbaar is). Ze zijn meestal niet zo duur en bestaan in allerlei maten en kleuren.

Als je een console model piano hebt, dan heb je natuurlijk ook geen standaard nodig.

Begrippenlijst

Aftertouch

De meeste elektronische keyboards/digitale piano's reageren op de druk die wordt uitgeoefend na het indrukken van de toets. Dit wordt aftertouch genoemd. Met aftertouch kun je bijvoorbeeld vibrato, volume of andere parameters besturen.

MIDI

MIDI (Musical Instrument Digital Interface) is een communicatieprotocol dat gebruikt wordt om informatie over geluid tussen een zendapparaat (bijvoorbeeld een MIDI-keyboard) en een ontvangapparaat (bijvoorbeeld een geluidenmodule) te versturen.

Deze informatie bevat niet het geluid zelf, maar informatie over welke noot gespeeld wordt, hoe lang die noot wordt gespeeld, met welk volume, welk instrument, en dergelijke.

Multitimbraal

Een keyboard dat multitimbraal is, kan verschillende instrumenten tegelijkertijd laten klinken.

Met een multitimbraal keyboard zou je dus een hele band met verschillende instrumenten kunnen afspelen.

Als een keyboard bijvoorbeeld 16 kanalen multitimbraal is, dan kan dat keyboard 16 verschillende instrumenten tegelijkertijd afspelen (over 16 verschillende MIDI-kanalen).

Polyfonie

Polyfonie refereert aan het maximale aantal noten dat een keyboard of geluidenmodule tegelijk kan afspelen. Je zou misschien verwachten dat een polyfonie van 10 voldoende zou moeten zijn, aangezien we maar 10 vingers hebben. Maar als je het sustainpedaal gebruikt, dan overschrijd je al heel snel deze limiet. Als je verschillende instrumenten tegelijk speelt (bijvoorbeeld via MIDI), dan gaat het ook heel snel met het aantal noten.

Moderne keyboards hebben een polyfonie van 128, 192 of soms wel 256 noten.

Sequencer

Een sequencer is een programmeerbaar apparaat dat noten, akkoorden en ritmes kan afspelen die via MIDI overdragen kunnen worden naar een keyboard of een geluidenmodule. Een sequencer kan een fysiek hardware apparaat zijn, maar ook een computerprogramma (DAW-software).

Aanslaggevoeligheid

Een keyboard/digitale piano met aanslaggevoelige toetsen reageert op de snelheid waarmee een toets wordt ingedrukt. Een hogere snelheid resulteert in een luidere noot. Dit bootst de akoestische piano na waarin de snelheid waarmee je een toets aanslaat bepaalt hoe snel de hamer tegen de pianosnaren slaat wat op zijn beurt weer het volume van de noot bepaalt.

Behalve heel goedkope speelgoedpiano’s zijn vrijwel alle moderne keyboards/digitale piano's aanslaggevoelig.

Martin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: