Over ons

(of beter gezegd: over mij...)

Hoi! Ik ben Martin.

Op mijn 8ste ben ik begonnen met pianospelen.

Net zoals de meeste jongetjes op die leeftijd ging ik liever buitenspelen dan oefenen op de piano.

Gelukkig had ik een strenge (maar heel lieve) moeder die me elke dag verplichtte op z’n minst 20 minuten op de piano te oefenen (anders had ik waarschijnlijk nu geen pianowebsite in het leven geroepen, en had jij nooit op deze pagina terechtgekomen…).

Dat heeft geduurd tot mijn 13de. Toen was ik het echt zat om de door mijn aldoor zuur kijkende pianolerares opgelegde toonladders urenlang op en neer te moeten spelen.

Ook mijn moeder gaf de strijd op en haalde mij van pianoles af.

Eindelijk vrijheid, eindelijk lekker op straat met vriendjes spelen (ja, in die tijd waren er nog geen pc’s (laat staan mobieltjes), maar speelden we nog buiten op straat…).

Toen ik op mijn 18de begon aan mijn studie natuurkunde, kwam ook mijn passie voor muziek maken weer terug (of liever gezegd: toen kwam die passie eigenlijk pas echt op gang).

Gek genoeg was dat niet met de piano, maar ben ik begonnen gitaar te spelen.

Achteraf gezien was dat eigenlijk een heel goede zet, want door de gitaar heb ik akkoorden leren kennen (iets waarover in mijn klassieke pianolessen nooit met ook maar één woord gerept werd).

Al heel snel ging ik weer terug naar mijn originele instrument en ging ik die akkoorden op de piano toepassen. Gelukkig had ik die klassieke basis van mijn eerdere pianolessen, die mij enorm geholpen heeft de draad weer op te pakken waar ik deze op mijn 13de had laten liggen (is die zure blik van mijn pianolerares toch nog ergens goed voor geweest 🙂 ).

Het was alsof er een wereld voor mij openging: opeens kon ik nummers op mijn gehoor spelen, gewoon door die akkoorden te gebruiken!

Sindsdien heb ik de piano niet meer losgelaten: ik specialiseerde mij in blues en rock en speelde in verschillende bands.


Vanaf (ongeveer) het begin van deze eeuw (van dit millenium!) ben ik jazz gaan spelen en ik speel op dit moment in een jazz trio.

Op de foto hiernaast kun je me met mijn trio (+ 2 gastspelers) zien (en ik ben dat kleine mannetje helemaal links achteraan achter z’n rode pianootje).

Na vele jaren als natuurkundeleraar (in en rond Amsterdam en in Brussel) gewerkt te hebben, ben ik een aantal jaren geleden mijn leven geheel aan de muziek gaan wijden en ben ik nu fulltime pianoleraar en muzikant.

Ik woon inmiddels al een aantal jaar met mijn vrouw en kinderen in Praag (Tsjechië), aangezien mijn vrouw Tsjechische is.

Omdat ik ervan overtuigd ben dat piano leren spelen ook op een heel leuke manier kan en niet alleen maar door de hele dag toonladders op en neer te moeten spelen, heb ik een online pianocursus ontwikkeld. Daarin leer je piano spelen, je krijgt muziektheorie op een eenvoudige wijze uitgelegd en je leert noten lezen. De cursus is op zodanige manier gemaakt dat zelfs toonladders en theorie leuk worden: je speelt liedjes, maar bijvoorbeeld ook  toonladders met mp3-meespeelbestanden (waarin een hele band je begeleidt).

De theorie en notenschrift kun je met behulp van interactieve oefeningen trainen.

Als je meer wilt weten over mijn online pianoles, klik dan op de volgende knop:


Of wil je liever eerst graag mijn gratis proeflessen ontvangen?

Wil je meer weten over wat deze website jou te bieden heeft (online pianoles, muziektheorie, noten lezen en interactieve muziekoefeningen), kijk dan naar de homepagina van deze website.

Veel plezier op PianoWebsite.nl!