2

Correcte lichaamshouding en handpositie bij pianospelen

Het gebeurt maar al te vaak dat als iemand op zijn eigen houtje zonder enige begeleiding of (online) pianolessen piano probeert te spelen, dat deze persoon een verkeerde houding en handpositie aanleert. En eenmaal aangeleerd, is het heel moeilijk om die verkeerde gewoonten weer af te leren.

Is dat erg?

Wel, als je alleen maar van plan bent “Boer daar ligt een kip in ’t water” en eventueel nog “de vlooienmars” te spelen, dan is dat inderdaad helemaal niet erg. Maar als je plan is om iets verder te komen in het pianospelen en je wilt je favoriete nummers en nog (veel) meer op een goede manier kunnen laten horen op de piano, dan gaat dat honderd keer beter met een goede houding en handpositie dan als je er alleen maar een rommeltje van maakt.

Als je net begint met pianospelen is het dus heel belangrijk dat je meteen een goede houding aanneemt achter de piano en dat je ook een goede handpositie hebt.

De correcte lichaamshouding

Voor een correcte lichaamshouding is het noodzakelijk op de goede hoogte achter de piano te zitten.

Pianokrukje

Aangezien niet iedereen even groot is , is het een goed idee om een in hoogte verstelbaar pianokrukje te hebben.

De hoogte van het krukje moet dan zodanig ingesteld worden dat als je pianospeelt, je armen horizontaal of eventueel lichtjes naar beneden staan.

correcte lichaamshouding achter de piano

Je voeten moeten daarbij plat op de grond staan (of eventueel op de pedalen/op een pedaal), waarbij je knieën zich dan net onder het klavier bevinden.

Ga niet uitgezakt zitten, maar zorg ervoor dat je je rug recht houdt.

ontspan tijdens het pianospelen

En, heel belangrijk: zorg dat je je ontspant. Als je ontspannen achter de piano zit, speel je zo veel makkelijker! Dus: schouders niet omhoog, maar gewoon lekker laten ontspannen.

De correcte handpositie

Een correcte handpositie is minstens zo belangrijk als een goede lichaamshouding.

Beginners hebben nogal eens de neiging met (vrijwel) platte handen te spelen, en in het begin kom je daar nog wel mee weg, maar als je later moeilijkere en snellere stukken gaat spelen, dan gaat je verkeerde platte handpositie je echt in de weg zitten. Het is dus belangrijk meteen vanaf het begin te letten op de juiste handpositie (nogmaals: afleren is vaak moeilijker dan aanleren).

Zorg er dus voor dat je vanaf het begin je hand bol houdt. Het is een beetje alsof je een imaginair tennisballetje vasthoudt in elke hand tijdens het pianospelen.

correcte handpositie

Zorg er dus voor dat je vanaf het allereerste begin denkt om houding en handpositie, dan zul je veel sneller vorderen in je pianospel.

Veel succes!

Martin
 

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Henk - 17 januari 2020

Beste Martin,

Op de webpagina staat nu: Als je gespannen achter de piano zit, speel je zo veel makkelijker.
Ik denk dat het beter “ontspannen” kan zijn…

Verder alle complimenten voor de site en het theorieboek.

Groeten,
Henk.

Reply
  Martintest Testmartin - 18 januari 2020

  Beste Henk,
  Oeoeps!
  Inderdaad, je hebt gelijk.
  Hartelijk dank voor je oplettendheid en je melding en ik ga het meteen verbeteren 🙂
  Martin.

  Reply

Leave a Reply: