1

Warming up voor het pianospelen

Voordat je begint met pianospelen, of het nou een oefensessie is of een optreden, is het goed om -net zoals bij sporten- een ‘warming up’ te houden.

Nu is het wel zo dat als je een volledige beginner bent en eenvoudige oefeningetjes moet doen, deze warming up voor piano minder noodzakelijk is (eigenlijk zelfs niet noodzakelijk), maar als je al iets meer gevorderd bent en stukken moet inoefenen die veel noten bevatten en/of lastig zijn te spelen, dan is een warming up meestal wel een goed idee.

Ook als je een concert moet spelen, is het goed voordat het concert begint eventjes de warming up oefeningen door te nemen.

Hoe ziet zo’n warming up voor piano er uit?

Oefening 1

Strek je armen voor je uit en laat je handen hangen. Schud nu -in deze positie- je handen uit alsof je ze droog wilt schudden. Doe dit gedurende een tiental seconden.

Houd daarna -de armen nog steeds gestrekt- beide handen omhoog en zwaai met beide handen alsof je iemand uitbundig gedag zegt. De armen mogen goed meebewegen. Doe dit ook gedurende een tiental seconden.

Oefening 2

Breng beide handen tezamen zoals in de eerste figuur.

Draai vervolgens je handen naar beneden totdat je niet verder meer kunt (tweede figuur), span enigszins aan en houdt dat enkele seconden aan. Draai je handen weer terug en zoveel verder als je kunt (derde figuur) en houd dat weer enkele seconden aan.

Doe de hele oefening één of twee keer.

Oefening 3

Duw met je ene hand de uitgestrekte vingers van je andere hand naar achteren en houd enkele seconden aan (niet te hard, het moet geen pijn doen).

Doe dat vervolgens ook bij je andere hand.

Je kunt dit ook doen met alleen de duim (ook weer beide handen), maar eventueel ook met alle andere vingers.

Schud hierna eventjes beide handen uit.

Oefening 4

De enige oefening die echt op de piano plaatsvindt.

Speel één of meer toonladders enkele keren met zowel je rechterhand alsook je linkerhand.

Martin
 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Michel Fleischeuer - 19 mei 2022

Beste Martin, wat je schrijft is allemaal waar. Wat mijzelf betreft is het feit dat ik al jaren speel, steeds eigenlijk hetzelfde met wat variatie, waarbij ik nu zie dat mijn vingerzetting door de jaren heen bij mij zo’n vast patroon is geworden dat ik moeite heb me jou vingerzetting eigen te maken. Plus de tijd die ik dan aan het daadwerkelijk oefenen besteed te wensen over laat. Maar, ik ga er nog even mee door hoor, misschien ligt hier de basis om nog ooit in de voetsporen van mijn grootvader te mogen treden😅 ( Hij was concertpianist bij oa het Concertgebouworkest..)

Reply

Leave a Reply: