Muziek & Gezondheid

De positieve invloed van muziek op je gezondheid

Muziek is een onderdeel van het leven in elke cultuur op deze planeet.

De natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam geven mensen een aangeboren relatie met muziek, waardoor muziek eigenschappen krijgt die helpen stress te verlichten, het centrale zenuwstelsel te ontspannen, de stemming te verbeteren en endorfines in de hersenen vrij te maken die pijn verminderen. Volgens Harvard Health Publishing, "doen deze biologische verklaringen en klinische observaties mogelijk nog niet eens volledig recht aan het effect dat muziek heeft op de mens en zijn wereld."

Deze positieve effecten kun je ervaren als je naar muziek luistert, maar in nog grotere mate als je zelf een instrument bespeelt.

Muziek heeft veel positieve effecten op de menselijke gezondheid. De aangeboren affiniteit van mensen voor muziek, de toonhoogte, het timbre, de tempo's en de ritmes zorgt dat het lichaam hier positief op reageert en heeft een voelbaar effect op de stemming en het algemene welzijn. Muziek is ook een krachtig middel tot zelfexpressie, voor het ventileren van gevoelens en frustraties. Het biedt ook begeleiding bij fysieke activiteiten zoals dansen en lichaamsbeweging.

Voordelen van pianospelen: verlichting van stress

Studies tonen aan dat pianospelen de geestelijke gezondheid verbetert. Mensen die pianospelen ervaren minder angst en depressie dan hun niet-muzikale tegenhangers. Een paar minuten per dag pianospelen kan je zelfrespect verbeteren, je positiever laten voelen en je bloeddruk verlagen.

Voordelen van pianospelen: verdeelde aandacht

Verdeelde aandacht is een integraal onderdeel van het pianospelen, wat helpt om je concentratievermogen te verbeteren. Om piano te spelen, moet je beide handen gebruiken, muziek lezen, luisteren naar de noten die je speelt en de pedalen bedienen. Dat is veel tegelijk! Als je eenmaal bedreven bent in het gebruik van verdeelde aandacht op de piano, zul je merken dat je multitasking-vaardigheden in de buitenwereld ook enorm verbeteren.

Gezondheid van het hart

Het tempo van verschillende soorten muziek beïnvloedt de menselijke hartslag op opmerkelijke wijze. Onderzoek wijst zelfs uit dat het niet uitmaakt of iemand van een bepaalde vorm van muziek houdt of niet. Het is eigenlijk het tempo van de muziek dat de hartslag beïnvloedt. Terwijl rapmuziek en bepaalde vormen van klassieke muziek de hartslag kunnen verhogen, heeft langzamere, meer rustgevende muziek het tegenovergestelde effect. Bovendien zijn mensen met hoge bloeddruk erin geslaagd muziek te gebruiken om zichzelf te "trainen" om te kalmeren, waardoor hun bloeddruk wordt verlaagd en onder controle wordt gehouden, een bevinding die wordt ondersteund door een Brits onderzoek. Het is duidelijk dat de ritmische eigenschappen van muziek nauw zijn afgestemd op de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam.

Versterkt het immuunsysteem

De kracht van muziek ligt in het vermogen om diepgaande emotionele reacties op te roepen, waardoor afscheidingen van immuniteitsversterkende hormonen worden geproduceerd die helpen beschermen tegen ziekte. Het is aangetoond dat de emotionele reactie die mensen ervaren wanneer ze diep worden beïnvloed door prachtige muziek, de niveaus van het stressproducerende hormoon cortisol verlaagt, een hormoon dat een langdurig schadelijk effect heeft op het immuunsysteem.

De invloed van muziek op de hersenen

Het is bewezen dat het luisteren naar muziek of het bespelen van een instrument effectief is in het verbeteren van het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken en nieuwe informatie te verwerven.

Studies tonen aan dat muziek de hersenen stimuleert op een manier die geen enkele andere activiteit doet. Terwijl je een stuk op de piano speelt, voeg je nieuwe neurale verbindingen toe. Dus terwijl je denkt dat je gewoon aan een bijzonder moeilijk pianostuk werkt, verbeter je ook je geheugen, aandacht, spraak, taal, ruimtelijke en wiskundige vaardigheden. Het vermogen om de ritmes, tempo's en toonhoogte van muziek te internaliseren en te onthouden, verbetert ook het vermogen van de hersenen om informatie vast te houden.

Voordelen van pianospelen: verbeterde schoolprestaties

Lagere scholieren die pianolessen volgen, hebben een betere algemene en ruimtelijke cognitieve ontwikkeling dan leerlingen die geen pianolessen volgen. Middelbare scholieren scoorden veel hoger op toetsen wanneer ze met muziek bezig waren. Als kind muzieklessen gevolgd? Je hebt daar ook later veel profijt van, aangezien je informatie in je vervolgstudies beter kunt onthouden.

In een steeds hectischere wereld is het belangrijker dan ooit om te kunnen focussen. Het is bewezen dat pianospelen helpt bij het verbeteren van de concentratie, wat helpt op elk gebied van het leven.

Universitaire studies vonden significante correlaties tussen het aantal jaren instrumentale muziekonderwijs en academische prestaties in wiskunde, wetenschap en taalkunsten.

Voordelen van pianospelen: het is goed voor je lichamelijke gezondheid

Regelmatig pianospelen biedt verschillende fysieke en fysiologische voordelen voor pianospelers. Het scherpt de fijne motoriek, verbetert de behendigheid en de hand-oogcoördinatie. Het is ook aangetoond dat muziek hart- en ademhalingsfrequenties verlaagt, hartcomplicaties verlaagt, de bloeddruk verlaagt en de immuunrespons verhoogt (zoals ook al hierboven genoemd). Pianospelen maakt je handen en armspieren ook veel sterker dan die van een gemiddeld persoon.

Zoals je ziet kan het luisteren naar muziek in het algemeen en het zelf musiceren in het bijzonder een schat aan gezondheidsvoordelen bieden.

De positieve effecten van muziek op de menselijke gezondheid zijn zowel verreikend als talrijk, eenvoudig en diepgaand. Het is niet verwonderlijk gezien de overeenkomst tussen de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam en de fundamentele eigenschappen van muziek. Het is een helende synergie met het vermogen om vele aandoeningen en fysieke aandoeningen te elimineren en te verlichten.PianoWebsite.nl biedt muziektheorielessen, inleidende- en gevorderde pianolessen voor mensen van alle leeftijden en e-boeken op het gebied van muziek(theorie).

Begin vandaag nog met pianospelen en ervaar de positieve gevolgen die muziek(spelen) op je heeft.

Martin
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: